Russian DX, CQ WPX SSB

Publicerad torsdag, 08 mars 2018

17-18 mars 12:00-11:59 UTC (24h), Russian DX Contest

24-25 mars 00:00-23:59 UTC (48h), CQ WW WPX SSB

Ovanstående två aktiviteter är det som närmast finns i contestkalendern och som passar bra att köra från klubben. Båda har multioperatörsklasser, SSB och "alla kan köra alla"-regler.

Vill du vara med i en klubbaktivitet och köra i någon av ovanstående, eller båda, så behöver jag få reda på det.

Tillgången till "mentorer" är lite begränsat, så om du vill vara med behöver du ange önskemål om datum och tidsperiod så skall jag se vad vi kan ordna.

Meddela via mail till sm5xsh-at-ssa-punkt-se

Har du möjlighet att köra månadstesten?

Jag kommer förmodligen att köra från klubben söndag 18/3.

SSB-delen går 16:15-17:15 svensk tid och du får gärna komma och heja om du vill. Tyvärr är det single op, så vi kan inte växla op. Men om du vill köra CW så går den delen 15:00-16:00.

73 Martin


 Uppdatering 180315

Russian DX Contest 17-18 mars körs inte som en klubbaktivitet. Däremot kommer undertecknad att köra single op från klubbstugan.

CQ WW WPX SSB kommer att köras som en klubbaktivitet med ett par deltagare. Det finns plats för fler, om någon vill vara med och jaga ihop kontakter åt klubben!

Kontakta SM5XSH Martin (sm5xsh-at-ssa-punkt-se)

 

Contestparty CQ WPX SSB

Publicerad onsdag, 22 mars 2017

Contestparty CQ WPX SSB!

Helgen 25-26 mars är det en av årets största contest, CQ WPX SSB, med deltagare från hela världen. Banden kommer att koka i 48 timmar!!

Tävlingstiden är från 00:00 UTC lördag 25 mars till 24:00 UTC söndag 26 mars, alltså 48 timmar. Det finns en stor mängd klasser att delta i, och det är din anropssignals prefix som är en så kallad multiplier. Det innebär att detta är en väldigt "demokratisk" test, där alla är intressanta att köra, oberoende av land eller liknande. Alla kan köra alla, och få poäng för det!

Regler, sökbar databas med tidigare resultat och massor av info hittar du på https://www.cqwpx.com/

Vi kör från klubben i multioperatorklassen med en radio och låg effekt (MULTI-ONE LOW-POWER). Vi kör så mycket vi kan. (Kanske inte hela nätterna, men ändå).

Alla är välkomna att vara med. Nybörjare som erfarna.

Vill du vara med?

För att så många som möjligt skall kunna delta i detta "radiokalas", delar vi upp helgen i pass om 4-timmar med en timmes överlappning.

Tiderna (svensk tid) som du kan vara med på är:

Lördag

09:00-13:00 Anders + SE5S Martin + SA5DAG Dag

12:00-16:00 SA5DAG Dag

15:00-19:00 SM5WYW Christopher

Söndag (OBS sommartid)

09:00-13:00 Anders + SE5S Martin

12:00-16:00 Ledigt (om ingen annan vill köra, SE5S Martin)

15:00-19:00 SE5S Martin + ?

 

Off hours, dvs sen kväll, natt eller tidig morgon för den som vill, orkar, (och har nyckel).

Boka in dig på ett pass genom att maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ta kontakt med undertecknad på något annat sätt. Meddela också om du vill köra sen kväll, natt eller tidig morgon, samt om du vill ta flera pass.

Deltar du i utbildning, måste ytterligare en licensierad radioamatör vara närvarande på samma pass. Har du behov av detta så är det bra om du har fixat detta själv och meddelar mig vilka två som tar passet. Det går också fint att vara två och bytas av på alla pass.

Info om vilka pass som är bokade och med vilken operatör läggs upp på denna sida.

Självklart kan du vara med och "heja", men helst köra så vi får fler roliga poäng!!

 

SE5S (SM5XSH) Martin

 

ARRL DX contest spring 2017

Publicerad tisdag, 07 mars 2017

Det blev en bra eftermiddag på klubben. Det kördes trots den urusla konditionen dryga 20 talet Amerikanska stationer. Våra nybörjare fick för sin första gång prova på hetluften i en contest. Nåja, så hett blev det inte, troligen alldeles lagom för en nybörjare. Som handledare jobbande Martin SM5XSH och 4 färskingar provade på.

Film finns på denna länk.

 

Du behöver inte se så förskräckt ut Anders.
Det blir snart din tur.

Dag A. sitter och skrattar åt "eländet"

Martin övervakar så Dag inte börjar köra krypto... ;-)

 

 

Vad är det?

Publicerad måndag, 13 april 2015

Vad betyder DX och Contest?

Som i alla sammanhang finns det ord och begrepp som har definierats genom att de har använts länge inom området och då fått en allmän vedertagen betydelse.

En kort förklaring:

DX = långt avstånd, i betydelsen att det är en motstation som är svår att få tag på. Oftast handlar det om någon svårtillgänglig del av värden som väldigt många vill ha kontakt med. En "DX-jägare" eller "DXare" är intresserad av att få tag på radioamatörer i andra länder och gärna ovanliga sådana.

Contest = Tävling, test eller aktivitets-test. En tidsbegränsad aktivitet där stationer försöker upprätta kontakt med varandra efter vissa regler. Varje contest eller radiotävling har ett poängsystem där en motstation ger poäng och ibland även är en så kallad "multiplier". En multiplier är ofta den första stationen man kör som finns i ett visst land, zon eller liknande och den gör att alla andra stationer man kör är lite mer värda än sin grundpoäng. Detta gör att totalpoängen ökar exponentiellt ju fler kontakter man kör.

 

S&P = Search and Pounce - "Ratta och Ropa". Ett av två tekniker när du kör contest. Det andra är att ropa "CQ Contest" (se reglerna för testen vad som skall användas vid CQ-anrop). Om du får svar vid CQ kan det bli stressigt. Du kan vara eftertraktad som kontakt och då hamna i en s.k. "pile", där flera stationer ropar på dig samtidigt.

Då är det enklare att börja med att leta runt på de frekvenser som är tillåtna för testen/tävlingen, och lyssna efter andra som ropar "CQ Contest". Ofta ligger dom kvar på samma frekvens och du kan lyssna efter signal och eventuellt tävlingsmeddelande (se i reglerna vad som gäller för den test du vill vara med i).

MT = Månadstesten arrangeras av SSA och som namnet antyder körs den varje månad. Den körs på 40m och 80m, en tävling för SSB och en för CW, en timme vardera. Enabart svenska stationer skall köras. Bra test att börja med. Kräver dock att du vet vilken "lokator" du kör ifrån, då den är tävlingsmeddelandet som skall utväxlas mellan stationerna, förutom löpnummer och rapport. Ett särskilt loggprogram finns att ladda ner fritt för att logga de kontakter du kör, Log4U. Programemt är skapat av SM3CER och SM5BNE och finns att ladda ner här: http://www.sk3bg.se/contest/log4u.htm

När körs det contest?

Mest på helger, men även vissa vardagar. SM3CER underhåller en kalender för aktuell månad och även någon månad framåt på http://www.sk3bg.se/contest/index.htm

Det finns även länkar till andra kalendrar, svenska record, tips med mera på http://www.ssa.se/contestspalten/

Se även ARRL - Contest Basics

 

Behöver du hjälp att komma igång?

Kontakta oss på klubben eller någon som håller på med contest och be om hjälp. Det är kul och lärorikt med contest, så kör igång!

 

 SE5S Martin (även SM5XSH)

 

 

Sök