Juliusz SA5JUS och Magnus SA5BCG informerade om ARDF - Amateur Radio Direction Finding. En lek och övning i att pejla sig fram till en gömd sändare, "räven".

Många känner säkert till rävjakt inom orienteringen där Sverige har flera framstående elitidrottare. Det här är en variant av detta som är stort i till exempel USA och Australien. Det finns bara en räv och den kan vara gömd över ett större område.

Vår förhoppning är att göra detta gemensam aktivitet där vi under vintern/våren börjar med att tillsammans tillverka varsin enkel och portabel riktantenn. Därefter en dämpsats som är nödvändig när man närmar sig räven och signalen blir så stark att det blir svårt att bestämma riktning med riktantennen. Utöver detta behövs inte mer än en enkel handapparat med signalmätare och ett par friska öron.

När vårsolen sen tittar fram anordnar vi en fieldday på hemlig plats där deltagarna måste pejla sig fram till grillkorven.

Låter det som något som skulle vara skoj?

Vi har en förhoppning att det ska finnas nog med intresserade för att göra det till en återkommande klubbaktivitet där t.ex. vinnaren blir den som gömmer räven nästa gång.

Den som är nyfiken kan med en snabb sökning på ARDF på youtube hitta gott om klipp med att från hemmabyggen, tips och filmer från evenemang.

 


"Räven" byggd av Magnus SA5BCG innehållande bl.a. sändare och arduino.