Automatisk antenntuner för qrp.

Publicerad söndag, 06 december 2009

Byggsats eller färdigbyggd. Ja det är frågan, jag valde det roligare valet, att bygga mig en Elecraft auto tuner för max 20w.

Den kom efter en vecka, som alltid lite smolk i bägaren, den här gången heter smolket moms och hanteringsavgift som tillsammans blev dryga 400SEK. Bara posten tog 100 för att ta betalt för momsen.!! Rena rånet!  snacka om handelshinder. Frakt och avgifter blev nästan halva priset, ev. momsbefrielse gäller ju bara färdiga apparater har jag hört, eller? Inte en samling komponenter i plastpåse. Nog gnällt.

Nu till pudeln eller tunern, den kom med en som vanligt superb bygganvisning, allt stämde och var helt så det var bara att börja stänka lite lödtenn här och där, efter ca 6 timmar var den monterad. Så långt allt väl, nu skulle den provas. Med mina prinskorvar till fingrar så hade det så klart blivit något fel, den startade inte. Efter några timmars felsökande så fick jag assistans av en erfaren lödare som i lugn och ro hade den ett dygn. Efter att ha demonterat en lödbrygga och provkört så funkade den. En enda liiiiten lömsk lödbrygga!! Va får det vara så? Nä inget gnäll var det....

Nu fungerar den helt perfekt, den drar ingen ström annat än vid mätningar / avstämning, så lättsamt att låta maskinen ta hand om avstämningen och verkligen få det rätt. Jag har provat den med min FT-817 och en LW formad som ett L med enledars matning i vecket, ca. 2x15m med ena benet vertikalt, samt en god jordning. Körde några qso,n mot Göteborg och Helsingborg samt Bålsta på 80m, fick fina rapporter från alla.

Att själv bygga ger en helt annan syn på apparatens funktion och felsökningen gav kunskap om apparaten. och dess delar.  
 
Lägg till några hundringar och du "slipper jobbet" med att bygga.  

     


 

Träffar: 2178

Sök