Antennbygge

Publicerad söndag, 08 november 2009

Just nu pågår ett byggexperiment av en kopia av den populära Buddipole.

Den byggs i polyesterplast (båtplast) och avloppsrör samt några stumpar alurör samt 2 teleskopspröt. Jag tar en bit 32mm vitt avlopprör, kapar till en bit på ca 15 cm och två stumpar som skall formas och limmas på motstående långsidor av 15 cm biten..en halv gängstångs skarv (M10) skall få plats på höjden.
Dela tre skarvhylsor för gängstång och borra och gänga ett hål (4mm) längst ned på ena sidan för infästning av polskruv på tre av bitarna. Borra rakt. Mät avståndet från hålet till kanten den långa vägen, gör ett hål (6mm) för polskruven i plaströrets båda ändar samt ena kortsidan.
Dessa tre sidor blir nu de infästningspunkter för spröten som  behövs. det fjärde är för mark/stativfäste. För att få detta att sitta så gjuter jag in det i Polyesterplast (billigare än epoxi) med microballonger som fyllning. Täpp till ena änden med bred maskeringstape när du riktat iin bitarna obs att polskruvarna nu skall vara monterade. Motsatta sidan  kan du stadga med  en smal bit tape. Tänk på att skarvhylsorna skall vara igentäppta så det inte rinner in plastmassa. Häll plasten försiktigt, låt stå till nästa dag.
Jag gjorde sedan två runda plastskivor tätborrade med hål i två cirklar för arminfästningarna. Dessa runda skivor limmades fast med epoxilim. Det hela målades mattsvart. Ta vilken färg du vill. Arminfästningen består av en skarvhylsa M10 med små stift passande hålskivan i sidan samt i ena änden ett större hål tvärs igenom hylsan för fästskruven, hålet är gängat till M10 och skruven till detta är rensad på gäng högst upp så den inte ramlar bort, den snurrar fritt i hålet och måste gängas ur för att försvinna.
Vid en första koll fick jag resonans vid ca. 5 MHz på hela spolen. Efter lite letande så fick jag tag på resonanspunkterna för alla band över denna fq. Jag hade bra hjälp av nätverksanalysatorn från Funk Amateur (FA-NWT usb).Ett första qso på cw gjordes med en PA stn. på 30m. Jag har även hittat 3 meters teleskopspröt på nätet, Buddipole shopen så klart. Orginalspröten är bara på 1,8m.

Den här modellen övergavs under 2011 och byggdes istället i aluminiumrör och original teleskopspröt 3 meters längd. Det gav en betydligt stabilare konstruktion då även huvudet eller fästpunkten för spröt och mast gjordes stabilare. Du kan läsa mer om bygget och se bilderna på min hemsida.

Träffar: 1776