72 News and Low Power Report

Publicerad söndag, 06 november 2011

The World QRP News Agency

"72 News and Low Power Report"
monthly journal

Radio Club 72 har inte längre den nedan beskrivna tidningen. 2014 05 19

Ett nytt magasin från den världsomspännande klubben Radioclub 72. Det finns bara ett par svenskar som platsat sig i denna klubb som tydligen kör mest cw. Dock kan även ssb och digi moder accepteras så länge man håller sig med < 5W
Adressen till deras hemsida gömmer sig här.

FLASH:
Radioclub 72 försöker föra in nya (egna) förkortningar för qrp och qrpp. Istället vill de ha  LP=(lowpower) och VLP=(very low power) Rena dumheterna, LP betyder lågeffekt vilket är stationer med 100W eller mindre och VLP finns ej. Qrp är effekter med 10W ssb och 5W cw ned till 1 W enligt internationell standard. Qrpp är effekt  1W eller mindre. Stöd för detta finner man bl.a. i IARU skifter där just LP och Qrp har olika betydelse. Även i alla de contestregler som finns är LP 100W eller lägre osv.
Dessutom verkar de försöka få till att de uppfunnit 72, en förkortning som använts under många år i västvärldenoch har samma betydelse som 73 med tillägget att " jag körde qrp".
Qrp och Qrpp är vedertagna Q-förkortningar, Se Radioclub 72 texten här

Statiskt regn lika farlig som åska?

Publicerad söndag, 12 juni 2011

Ja man kan ju fråga sig hur det går om man i fält råkar ut för statiskt regn, det är ju inte så ovanligt med både statiskt regn och snö.

Tittta på den här U-tube filmen så kanske du jordar fältstationen lite extra nästa gång. Vad skulle inte dessa gnistor kunna göra med innandömet i en rig? Detta kommer från en dipol för 2m, hur starka skulle gnistorna vara om antennen istället var en halvvåg för 80m?

Kontentan blir att börjar det spraka och brusa mer än vanligt dra ur antennen och låt kontakten ligga på marken. Inget qso är värt att bränna hf ingången,det blir tusenlappar som ryker.

I åskregnens tid 2011 06 12

MEK

Irriterande anrop.

Publicerad lördag, 26 februari 2011

Det har väl hänt oss alla att vi sitter och lyssnar till en svag men intressant station en stund, så plötsligt kommer en annan inbrakandes antingen stämmer man av  antennen eller hooola hoooooola några gånger för att sedan börja ropa cq.! Bandbredd sisådär en 40 - 50 KHz

När han, för det är oftast en han, väl har avslutat ett ovanligt långt cq talar man om för stationen att frekvensen är "occupied" "qrl" varpå kommer ett nytt cq och så vidare. Visst är det oerhört irriterande. Vad göra?

Tänk då på att om någon kommer och ber oss starka stationer flytta så är det troligen därför att det pågår trafik som inte vi hör men den andra blir störd som sitter mitt emellan. Då hör det väl till god ton att vi hasar iväg några KHz upp eller ner oavsett contest . Kolla även att du inte överstyr modulationen för då splattrar det något hemskt.

Ibland hjälper det inte att lyssna och åter lyssna det kan vara trafik som inte hörs, börja alltid ny frekvens med QRL (om du kommer ihåg).

QRP gruppens deltagare

Publicerad fredag, 16 april 2010

Qrp gruppens deltagare.

Gruppens deltagare kan variera men nu kända är:

SM5MEK          Gillar att mek-a och bygga antenner, kör med IC-703, FT817 och BCR. Ibland KX-1                                    ( "Fuskar" ibland med TS-2000 eller IC-7200)

SA5BBE            Har fått tillnamnet Långöra då han gärna lyssnar, lyssnaramatör sedan barnsben,
                           Numera utbildad på egen fot och licensierad . Håller hårt i sin IC 7000.

SA5BCG           Har flera intressen och kör när tid gives av familjen. Gillar sin FT 450

SA5BDS            Har visat viss förkärlek till att släpa på 40A bilbatteri, kör gärna qrp med sin IC-7000

SA0BJF             Rör det rör rör det sa0bjf (kopparrör), kör med FT-897

Bättre konditioner mot väster? Ny video från W1M

Publicerad onsdag, 24 mars 2010

I går den 23/3 2010 satt jag och slökörde lite cq strax under 14.060. efter 4 cq så fick jag ett svagt anrop från en N station. Misstänkte att han oxo var qrp. Jo dert stämde, han hade 4w till en 3el beam och jag hade 5w till en 3el beam. Det var ovanligt fritt från störningar doch lite qsb så han dök ner i luddet ibland, men vi kunde hålla ett trevfligt qso med signalrapporter, han fick 329 och jag fick449 båda med qsb, dessutom väder och utrustning. Kul när det går så bra med så lite.

goathikers kanal finns nu en 5 minuters video från W1M helgen med liten gnistsändare och allt. Väl värd ett besök.

PB#220 SM5MEK

Fler artiklar...